Izolatie termica cu vata minerala de sticla

VIzolatie termica cu vata minerala de sticla

In multe cazuri, datorita unei publicitati mai mari a unui produs, solutia mai buna a unei anumite probleme este neglijata.

Acesta este cazul izolatiei termice a cladirilor – publicitatea zgomotoasa a polistirenului expandat si extrudat conduce la utilizarea masiva, in timp ce materialul de calitate inferioara, dar nu atat de bine cunoscuta – vata minerala ramane subestimata.

publicitate

Proprietatile termoizolante ale spumei din polistiren extrudat sunt, fara indoiala cele mai bune, (coeficientul de conductivitate termica a polistirenului l = 0,027 W / mK), dar acest lucru nu compenseaza numarul de neajunsuri – iar cel mai important este ca ca datorita structurii sale celulare inchise nu lasa peretele sa respire. Nu trebuie neglijat faptul că, ca orice material sintetic, spumă de polistiren “îmbătrânește”.

Plăcile din vată minerală are coeficientul de transfer termic ușor mai mare (l = 0,035 – 0,037 W / mK în funcție de densitatea lânii), dar ca si polistirenul intră în aceeași categorie de izolatoare termice – foarte bune.

În afară de proprietățile termoizolante ale celor două materiale, vata minerală nu numai că nu are dezavantajele spumei de polistiren, dar are și o serie de avantaje. Cele mai importante dintre acestea sunt temperaturile maxime de utilizare și permeabilitatea excelentă a vaporilor.
În timp ce la temperaturi de peste 160 ° C polistirenul (combustibil și auto-stingător) începe să se topească și emite emisii nocive, vata minerală (combustibilă) se topește la temperaturi de peste 1000 ° C.

Dalele din vată minerală de 2 până la 10 cm grosime, utilizate în construcții civile oferă o protecție mai bună la foc, izolare fonică, nu sigilează peretele, permite respirația și umezeala trece liber prin stratul de izolare termică.

Toate avantajele vatei minerale enumerate aici explică importanța sa completă ca material de izolare termică în țările Europei Occidentale. Pentru piața romaneasca există un alt factor care nu trebuie ignorat – prețul vatei minerale este mai mic.

Lasă un răspuns