Izolatia casei termica interna si externa

Izolarea termica interna sau externa?

Odata cu apropierea lunilor de iarna, adesea vedem necesitatea de a asigura climatul confortabil in casele noastre. Incepem sa ne intrebam daca investim in izolarea termica eficienta.

Odata ce suntem convinsi ca o astfel de solutie este justificata si ne-ar aduce doar efect pozitiv, este cazul sa raspundem la intrebarea cu privire la tipul de izolatie termica pe care sa-l alegem.

publicitate

Alegerea intre izolatia termica interna si cea externa sunt deosebit de frecvente. In practica, se observa adesea o serie de mituri despre cele doua modalitati posibile de punere in aplicare, care ne induc de multe ori in eroare.

Izolatia casei termica interna si externa

Intr-o situatie ca aceasta, multi solicită sfatul unui prieten sau al unui cunoscut, dar adevarul este ca fiecare proiect este unic in sine, iar decizia aleasa intr-un caz nu este o garantie a rezultatelor efective intr-un alt caz.

Din acest motiv, consilierea profesionala este singurul lucru care poate garanta corectitudinea alegerilor facute.

Mituri despre izolarea termica interna si externa
Alegerea dintre unul dintre cele doua moduri de punere in aplicare (si, in unele cazuri, ambele in acelasi timp) este adesea decisiva pentru calitatea operationala ulterioara a locuintei si pentru nivelul de eficienta energetica realizat. Cu toate acestea, aceasta alegere trebuie sa fie pe deplin compatibila cu specificul camerei sau structurii care urmeaza sa fie izolata.

Anume, greselile in planificarea caracteristicilor de constructie si a performantei cladirii duc adesea la o alegere incorecta cu privire la tipul de izolatie termica care se potriveste cel mai bine conditiilor in cauza.

Acesta este principalul motiv pentru care auzim adesea concluzii generale, cum ar fi: “Izolarea termica interna este cea mai rea alegere decat cea exterioara”. Adevarul este insa ca nu exista o opțiune mai buna si mai rea – exista o alegere adecvata si inadecvata pentru acest caz.

perete izolat la interiorCum functioneaza un perete izolat la interior?
Aplicarea izolatiei termice interne previne acumularea de caldura din peretii camerei. In acest fel, camerele sunt incalzite si racite pentru o perioada foarte scurta de timp, cu un cost relativ mai mic.
Cu toate acestea, peretii raman reci si procesele critice au loc in interiorul peretelui sau intre perete si stratul izolant, ceea ce duce in mod inevitabil la scaderea stabilitatii sale functionale si a caracterului operational.

perete izolat exteriorCum functioneaza un perete izolat exterior?
Cu peretii izolati extern, schimbul de caldura intre perete si mediul exterior este intrerupt. In acelasi timp, cu un sistem de izolatie termica bine conceput, punctele de inghet si de condens sunt de asemenea transportate departe de structura peretelui. Toate procesele critice se executa in interiorul stratului termoizolant, mentinandu-se peretele portant uscat si puternic pentru o perioadă lunga de timp. In acest mod de izolare termica, incaperile sunt incalzite si racite relativ incet (peretii camerei, de exemplu, sunt incalziti si răciti complet normal pentru o perioada de 2-3 zile).

Izolare termica interioara sau exterioara – ce alegeti?
Alegerea intre izolatia termica interna si cea externa se bazeaza in intregime pe principiile fizicii cladirii.

Lacunele din cunostintele lor pot duce adesea la rezultate suboptimale, consecinte neplacute si investitii ineficiente in sistemele si materialele de izolatie termica.

In functie de specificitatea structurii / incaperii si de incarcatura planificata a acesteia, se recomanda urmatoarele optiuni:

Perimetre ocupate si incalzite (izolatie termica exterioara)
Casele, birourile si camerele in care petrecem majoritatea vietii noastre de zi cu zi sunt de obicei calde sau cu aer conditionat. Aceste conditii prealabile fac ca aplicarea unui sistem de izolatie termica externa să fie o alegere mai buna si mai eficienta.

Deoarece generarea constanta a energiei conduce la o incalzire / racire uniforma a peretilor izolati, prezența izolatiei termice externe contribuie la mentinerea mai mult timp a climatului confortabil in incaperi.

Acest mod de izolare termica prelungeste, de asemenea, durata de viata a constructiei cladirii, protejandu-i atat de influentele externe agresive, cat si de influentele dăunătoare ale proceselor critice mentionate mai sus, care se desfasoara in perete.

Locuinte locuite temporar si rareori incalzite (izolatie termica interna)
Locurile in care petrecem mai putin timp, cum ar fi o cabana de la munte sau casa de vacanta pe care o vizitam in weekend, necesita de obicei un efect rapid de caldura – atingerea temperaturii potrivite si a unui climat confortabil pentru cel mai scurt timp posibil.

In conditii similare, izolatia termica interna produce rezultate mult mai bune, deoarece reuseste sa asigure o retinere eficienta si instantanee din energia generata in camere, jucand rolul unei bariere active cu peretii reci.

In unele cazuri specifice, pentru efectul termoizolant maxim, se poate combina atat izolatia termica interna cat si cea exterioara. Cu toate acestea, este important sa se respecte urmatoarele principii-cheie:

– in cazul altor conditii egale (densitatea identica si conductivitatea termica a materialelor), grosimea izolatiei termice interne trebuie sa fie de maxim 1/3 fata de cea a izolatiei exterioare.

– se recomanda ca izolatia termica interna sa fie umpluta cu material conductiv capilar pentru a reduce riscul de retinere a umiditatii in structura.

Riscurile de alegere incorecta
Planificarea necorespunzatoare si respectarea caracteristicilor de constructie ale cladirii atunci cand alegeti intre izolația termica exterioara si interioara, din punct de vedere al fizicii cladirilor, prezinta următoarele riscuri principale:

>>> Formarea condensului si mucegaiului
Atunci cand se instaleaza o izolatie termica interna in incaperi incalzite si locuibile, se creste semnificativ formarea condensului si a mucegaiului. In acest mod de izolare termica, temperatura peretilor este constant scazuta din cauza partii exterioare, iar izolatia termica interna previne incalzirea lor.

Intr-o astfel de situatie, vaporii continand aerul cald generat de incalzitoarele din casa se intalnesc cu peretele rece (peretele) si se formeaza condens pe suprafața acestuia. Astfel, umiditatea in cauza ramane sigilata intre stratul termoizolant si peretele locuintei.

Repetarea constanta a acestor procese conduce la preconditii pentru formarea mucegaiului si igrasiei. Si in mediul astfel creat, ciuperca are nevoie de numai 24 de ore pentru a incepe propagarea activa. Toate acestea conduc la o deteriorare semnificativa a climatului sanatos din incinta.

Acest risc nu exista in incaperile locuite ocazional sau pentru o perioada scurta de timp.

Proprietati termoizolante
Unul dintre principalele deficiente ale izolatiei interne este eficienta redusă a acesteia in protectia termica a anumitor componente ale cladirii.

Legaturile structurale importante ale peretelui izolat cu tavanul si peretii adiacenti reprezinta asa-numitele “punti termice” sau altfel, partitiile care intrerup stratul termoizolant. In acest fel, eficiența sa este mult redusa, iar problema pierderilor de energie din zonele in cauza ramane nerezolvata.

Risc crescut pentru stabilitatea elementelor structurale
Fatada casei noastre se afla sub presiune constanta datorita conditiilor meteorologice agresive si, in special, a precipitatiilor puternice si a vanturilor. De-a lungul timpului, “agresorii” au un impact negativ asupra integritatii stratului sau de finisare.

Chiar si prezenta unor mici fisuri in afara peretelui, combinata cu o izolare termica interna, prezinta riscuri serioase pentru rezistenta si calitatea operationala a fatadei. Acest lucru se datoreaza faptului ca, sub influenta ploilor laterale, apa si umiditatea reziduala patrund in exteriorul peretelui.

Prezenta izolatiei termice interne joaca rolul de bariera negativa, care impiedica trecerea energiei termice prin structura, datorita careia umiditatea in cauza trebuie absorbita in mediul exterior si peretele este uscat.

Cand se schimba temperaturile in diferite anotimpuri ale anului, umiditatea depusa schimba starile agregate de la lichid la solid si invers, ceea ce duce, in sine, la contractii si extinderi liniare semnificative. Astfel, stabilitatea si performanta unei fatade aparent sanatoase au inceput sa se deterioreze in mod semnificativ.

Avantajele sistemelor de izolatie termica integrata pentru aplicatii externe
Beneficiile unui sistem de izolatie termica in procesul de asigurare a unui climat interior confortabil si constant sunt indiscutabile.

Combinatia de componente separate, complementare concepute special pentru a lucra in mod eficient in sincronizare este cheia pentru construirea unui regulator natural al barierelor care controleaza temperatura si clima in zona. O mica parte din sarcinile pe care le efectueaza sistemul de izolatie termica sunt legate de:

– reducerea costurilor de incalzire si racire cu pana la 70%;
– Protectia structurii impotriva influentelor externe negative si a influentelor atmosferice grele cum ar fi grindina;
– mentinerea unui climat interior confortabil si sanatos; Acest lucru elimina riscul de formare a umiditatii si formarea mucegaiului;
– reducerea activa a emisiilor de CO2 in atmosfera;

Lasă un răspuns